Dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesi olan Kazakistan zengin tarihi, kültürü ve doğal güzelliklerinin yanısıra geçmişten günümüze kadar uzanan geleneksel mutfak kültüründeki zenginliği ile de dikkat çekmektedir. Ulusal kültürün ayrılmaz bir parçası olan “Kazak geleneksel mutfağı”, halkın iç dünyasını, tarihini, geleneklerini ve inancını açıkça yansıtmaktadır. Günümüzde çeşitli bayramlar, düğünler, kutlamalar gibi geleneksel törenlerde eskiye nazaran bazı değişimler olmakla birlikte “Kazak yemek kültürü” ve “Kazak misavirperverliği” eski şeklini kaybetmemiş aksine, bugüne kadar geliştirilerek değerini korumuştur. Kazakistan’da Ruslar, Tatarlar, Ukraynalılar, Özbekler, Almanlar, Uygurlar, Dunganlar, Koreliler gibi çok çeşitli milliyet ve inanca sahip kişiler yaşamasına rağmen bu çeşitlilik Kazak halkının mutfak geleneklerini, yaşamlarını ve kültürünü etkilememiş bilakis “Geleneksel Kazak Mutfağı” bu değişik kültüre sahip insanlar tarafından tüm nesiller boyunca benimsenmiş ve sevilmiştir.
Beshbarmak, bauyrsak, irimshik, kurt, kazı, shuzhık, kımız, shubat, sirne, kuyrdak, kattama, katık, zhent, talkan gibi geleneksel Kazak yemekleri eşsiz lezzetleri ile keşfedilmeye değer birer kültür sembolüdürler. Bu çalışmada; Kazakların bu geleneksel yemeklerinden biri olan, adını kaşık olmadığı zamanlarda el ile (beş parmak ile) yenmesinden alan ve Orta Asya’nın en eski tarihinden günümüze kadar gelmiş olan “Beshbarmak”’ın tanıtılması ve hazırlama teknolojisi hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır. “Beshbarmak”’ın ana malzemeleri et, hamur ve soğandır. Yapımı oldukça kolay olamasına rağmen hazırlanma süresi oldukça uzundur. Çünkü etin yumuşaması ve tadının çorbaya verilmesi önemli noktalardan biridir. “Beshbarmak” yapımında tercihe göre sığır, koyun, at veya kaz eti kullanılmaktadır. Yemeklerin şahı olarak adlandırılan “Beshbarmak” kullanılan hamurunun yapılışı ve kesme şekliyle diğer hamur işi ürünlerinden farklıdır. Ayrıca bu yemek türü kazak masasına diğer halkların mutfaklarında bulunmayan eşsiz lezzeti ve orijinal çeşidi sağlar.